Zaregistrovala jsem se do skupiny Tvoření s dětmi, protože často hledám inspiraci, co s nimi v tento karanténní pochmurný listopadový čas dělat...

Vyskakují na mě momentálně nádherné aranžmá adventních kalendářů pro děti, jejichž význam mi však velice uniká. Často jsou až rozporuplné s opravdovým významem této předvánoční doby. Tak si jenom shrňme, jak to tedy doopravdy je, než nás to úplně převálcuje. 

LEŽ

Advent začíná 1.12. a končí 24.12., kdy začínají Vánoce, které končí 26., v lepším případně 31.12.

PRAVDA

Advent začíná na 1.neděli adventní, což je čtyři neděle před prvním svátkem Vánočním a končí na Štědrý den.

Proto také tvoříme adventní věnec o čtyřech svíčkách. Dnes už se neřeší, jestli bude věnec, srdce, podkova, obdélníkový tácek, či další možné podklady, ale když si zadáme do vyhledávače něco o adventním věnci, zjistíme, že velmi jednoduchý věnec ve tvaru kruhu v sobě nosí svůj význam. Mnoho lidí už nedělá ani rozdíly, jestli je to věnec na dveře či jinak dekorační, nebo věnec adventní. Adventní věnec má být spíše jednoduchý a ne kýčovitý se spoustou třpytivých vánočních ozdob (ano taky mám takové za sebou).

 

Vánoce začínají 24.12. v podvečer Štědrého dne a končí v neděli po slavnosti Zjevení Páně ("Tří králů"). Dříve končila doba Vánoční až na slavnost Uvedení Páně do chrámu ("Hromnice") 2. února.

 

Četla jsem nějaký komentář, kde dotyčná osoba psala, že: "určitě je lepší zdobit stromeček už na advent, než ho zdobit na Vánoce a nechávat až do Velikonoc". Za tím měla spoustu vysmátých smajlíků. Asi jakože "kdo je tady trotl, že"?

Bylo mi to fakt líto. Naprosto chápu všechny neveřící nebo i věřící, kteří Vánoce neslaví a mají k tomu své důvody. Ale vadí mi ti rádoby velcí ateisté, naši bratři jednoročáci* a všichni, pro které jsou Vánoce vrchol celého roku a přitom nám věřícím ten svátek neskutečně przní svými falešnými adventními kalendáři naplněnými dárky a sladkostmi, jako by jich na Vánoce neměli dost. Vysmívají se nám, kteří máme Vánoční stromeček do Hromnic, kdežto oni se jím chvástají už od listopadu. Dávají velký důraz na Dopis Ježíškovi, na kterém je předtištěný obrázek Santy. A ještě se nám snaží nacpat do hlav, že takhle je to v pořádku.

 

A tak, prosím, všechny své věřící kamarády, udělejte svým dětem opravdový adventní kalendář s nádechem doby čekání na příchod Pána Ježíše. Nevyhazujte stromeček ještě v prosinci, ale vychutnejte si naplno vánoční dobu po celý její čas. Napište dopis Ježíškovi. Nejen děti, ale i dospělí. Co byste rádi Ježíšovi řekli? Udělejte to.

 

Nenechme si ukrást opravdový význam NAŠICH Vánoc. Děkuji.

 

 


 

*bratři křesťani, kterým stačí přijít do kostela a ke svátostem jednou za rok