Rozhodla jsem se nemlčet. Jako aktivní uživatel signálů chci dát najevo, co cítím. Jinak si někdo jiný bude myslet, že uživatelům signálů je buď šuma fuk, co se tu děje a kam web směřuje. Nebo, že s tím prostě souhlasí, jak se signály ne/vyvíjí. Proto píšu tento článek a zmiňuju konkrétní lidi, jinak by asi v obecné rovině ho nemělo smysl moc psát.

Jsem aktivním uživatelem bezmála 11 let - nějakou dobu jsme byla spíše pasivní. Ale za tu dobu mohu říct, že web signálů jako uživatel trochu znám. Píšu svůj blog, jsem členkou několika společenství, sem tam nahlédnu do jiných společenství, pokud to umožňují. Nemám možnost ani kapacitu sedět u internetu 24 hodin denně, jako na mě působící někteří uživatelé (Jiku, dromedar apod.) Nezapojuju se do nekonečných debat, moje komentáře jsou spíše nepravidelné. A pokud debatuji s někým, ale každý mluvíme vlastně o něčem jiném, od debaty upouštím. Nemá to smysl, pokud nesedíme tváří v tvář na živo(t a na smrt) :-).

Co se ale děje poslední dobou se mi nelíbí a článek má být jen vyjádřením názoru a takovou zpětnou vazbou pro RT. Jak s nimi ne/naloží už neovlivním.

Je to asi tři roky zpátky, kdy jsem šla na mateřskou, a tím pádem měla víc času trávit na sociální síti. Tehdy signály procházely jistou proměnou nebo přeměnou. RT hledal různé lidi zvenčí, tzn. obyčejné uživatele, aby pomohli s webem. Psaní článků, slova na den, výběr z blogů, apod. Tehdy jsem se nabídla, že mohu s něčím pomoci. Vím, že to po nějaké době vyšumělo a na samotnou pomoc moc nedošlo. Brala jsem to tak, že RT už asi dostatek lidí našel a nepotřebuje další. A signály fungovaly dál. Proč taky ne. Možná jen reakce RT nad otazníky uživatelů poněkud pokulhávala.

Mezi tím bylo určitě pár věcí, které se mi třeba nelíbily nebo mi přišly zvláštní, divné, překvapující. Moc už si na to ale nevzpomínám. To bych si musela všecko psát. Nedávno přišla velká aféra ohledně odchodu Kollenky, která mě utvrdila v tom, že se uvnitř signálů (tím beru RT) něco děje. Něco rozporuplného, dlouhodobého, co na první pohled vypadalo dávno vyřešené. Nebylo. Rozpoutalo to něco, čeho si všiml i obyčejný rádoby aktivní uživatel.

Poté přišly výpadky webu, které mě po čase začaly rozčilovat ne kvůli samotnému vypadávání webu, hlášení chyb, neohlašování ohlášek a nedošlých vzkazů, ale spíše pro jejich neinformovanost. RT se prostě neráčil uživatelům sdělit, co se děje. Nebo alespoň, že se něco děje. Čekala bych od RT alespoň upozornění na hlavní stránce. Něco na způsob: Server z neznámého důvodu nefunguje, programátoři se snaží dát vše do pořádku. Prosíme o strpení, než bude vše fungovat, jak má. Díky za pochopení. Váš RT

Čekala jsem marně. Když už se člověk po několika dnech konečně ozval, co se to děje?! Byl odkázán, aby sledoval společenství technické podpory, kde se akorát dočetl, že to se*e i všechny ostatní, kteří stejně nedostali odpověď. Trochu to na mě začalo působit dojmem, že RT už se ani nesnaží o spokojenost těch pár zbylých starých aktivních uživatelů, kteří tu ještě zůstali. Ale snad to byl jenom dojem.

Víte, neznám Václava Vacka, asi ani nikoho jiného z RT, takže vlastně nevím, co to je za lidi. Vím jenom to, že jsou nejednotní a RT prostě zvenku nefunguje. A pokud nefunguje zvenku, ať mi nikdo netvrdí, že funguje uvnitř.

K napsání tohoto sáhodlouhého textu mě donutilo ale až to, když jsem díky facebooku mohla vidět, že signály přes jejich nefunkčnost webu chystají stánek s kávičkou na festivalu United. V tu chvíli mě napadlo asi toto: Co v tom stánku kromě kávy budou dělat? Dělat nábor a lákat lidi na web, kterém nefunguje server? A když ten funguje, stejně nefunguje samotný web? Protože nejsou uživatelé, nejsou kvalitní blogy, neni prostě život? 

No doteď jsem si myslela, že signály.cz jsou sociální síť. V tom rozdílu, že je to sociální síť křesťanská. Podle posledních informací mám pocit, že "lidi jsou více na sociálních sítích, než na signálech", proto musí být signály i na facebooku, instagramu, a já nevím, kde všude. A to je bod, kdy tomu přestávám rozumět. Na signálech to žije! Ale ne na signálech, ale na instagramu signálů a facebooku signálů. Tam to možná žije... Ale my jsme tady! A hlasitě voláme o pomoc, aby si nás někdo všiml. Protože chceme být tady. Nám se tu líbí. Jenže nás kdosi začíná buď přehlížet nebo nás vytlačuje jinam. Ale my chceme zůstat tady =► signály.cz

Svoje otázky ohledně smyslu stánku signálů s kávou na nějakém křesťanském festivalu jsem kvůli nefungování serveru vložila na facebook z čisté zvědavosti bez postranních úmyslů, kde reagoval nějaký Albín, kterého jsem dosud pořádně na webu nezaznamenala. A protože mě označil hned v prvním komentáři za negativní a svým dlouhým komentářem absolutně ani okrajově neodpověděl na moje otázky, pokusila jsem se ještě jednou o to, aby pochopil, že nejsem jenom rýpal, ale dlouhodobý uživatel, který se snaží jen pochopit směřování signálů a toho, co RT dělá. Nepochopil. Tak jsme debatu raději zbytečně neprodlužovali. Druhý den na to jsem se chtěla k této krátké debatě vrátit a přečíst si znovu své i jeho komentáře. Už jsem příspěvek ale nedohledala. Milý Albín ho smazal. A pozor! Nechtěla jsem být opět negativní a domýšlet si, proč něco tak nezávadného bylo cenzurováno. Tak jsem soukromou zprávou požádala o vysvětlení. Vysvětlil mi, že příspěvek byl smazán z toho důvodu, že se nějak nespároval s fotkou na instagramu. No, tomu já nerozumím, ale i kdyby tomu tak bylo, možná by pro příště bylo vhodné o smazání informovat dotčené komentující. Jinak to opravdu jako cenzura bude vypadat.

Pokračování zde