Nedá se obsáhnout všechno, dotkněme se těchto tří důležitých věcí.

FINANCE - TECHNICKÝ STAV - ČAS

Začneme u toho nejdůležitějšího. Finance často dost ohraničují naše představy. Dnes už je snad mylná představa vyvrácena. (Kompletní) rekonstrukce starého rodinného domku není levnější varianta než stavba nového. Dříve tomu tak možná bylo. Dnes zrekonstruovat starý dům vyjde finančně stejně jako stavit nový. Často se i prodraží, protože dům v sobě skrývá materiály různého stáří i kvality. A jakmile do něho jednou kopnete, většinou se začne dobře sypat. Narážíte pak na jeden problém za druhým. 

Příklad: Když jsme bourali příčky v prvním patře, jedna z příček, která měla jít k zemi navazovala na vnitřní nosnou stěnu, která držela celý strop, druhé patro, strop nad ním a střechu. Příčka samozřejmě měla mít nějaký nosný prvek. Předpokládala jsem nosný průvlak osazený na nosné a obvodové stěně. Po vysekání omítek jsem zjistila, že průvlak tvoří železobetoný I profil vysoký 10 cm. Nějak automaticky jsem usuzovala, že tam budou ty I profily minimálně dva (alespoň na šířku 150 cm široké příčky). Zavelela jsem příčku odstranit. Když manžel s mým bráchou začali bourat, stála jsem z druhé strany. Dívám se a říkám: "Je to Íčko aj z té druhé strany? Já ho tam nevidím." Brácha: "Jo, je tam, nezavazaj!" Hm... tak jsem vyběhla schody do druhého patra a pokračovala ve vaření. Neuběhlo ani 10 minut a přiběhl manžel. "Nechoď z kuchyně do ložnice! To Íčko tam neni! Celý strop drží na jednom profilu!" Tak jsme zjistili, že nenosná příčka byla vlastně nosná a I profil tam byl přidaný jen, aby podpíral ten strop. Strop jsme podepřeli a nakonec nespadlo nic. Ale moc nezky to nevypadalo.

Často tedy bývá starý dům dražší než nový. Záleží v jak moc špatném stavu je. U starého domu jsou důležité nosné prvky,  které jdou jen ztěží vyměnit nebo opravit. 

Jedná se zejména o tyto věci:

  • Pevné základy pod nosnými konstrukcemi
  • Odizolování domu (bez vlhkosti a plísně)
  • Nosné vnitřní stěny
  • Stropy (např. napadené dřevěné trámy, praskliny v betonové desce, či polámané díly v systémových stropech např. Miako či Hurdisky)
  • Střecha (životnost krytiny, napadení dřevěných trámů škůdci, statické zatížení)

Pokud toto všechno je ve starém domě v pořádku, pak má smysl rekonstruovat. Jestliže není, pak je na místě dobré zvážení svých možností. Jestliže se ve stavařině moc nepohybujete a mužská část rodiny není uplně technicky založená, doporučuju nechat práci na stavební firmě nebo zadávat řemeslníkům. Při stavbě svépomocí využít alespoň Technický dozor. To je člověk, kterého platíte za to, aby technicky a technologicky bylo vše správně. To zvláště u té rekonstrukce, kde nevíte, "z které krabičky čert vyskočí".

 

  Výhody Nevýhody
Rekonstrukce
  •  pozemek součástí domu
  • není třeba územní rozhodnutí ani stav. povolení (většinou stačí projekt pro ohlášení stavby
  •  inženýrské sítě (vodovod, kanalizace, elektřina)
  • nižší pořizovací cena
  • často můžeš bydlet a zároveň opravovat (dle dostupných financí)
  •  finanční náročnost (konečná cena vyšší než za novostavbu)
  • technická náročnost (starý dům skrývá mnoho problémů)
  • demolice - suť
  • víc bouráš než stavíš
  • dispoziční omezení
  • ze starého nové neuděláš
Novostavba
  •  dispoziční řešení podle představ
  • technicky méně náročná
  • žádné demolice
  • vše je nové
  • při stavbě firmou ušetříš čas
  •  Pořízení kompletního projektu (vč. inženýrských sítí)
  • Bez povolení nelze stavět (čekací doba na povolení cca  1 rok - odvíjí se od stavebního úřadu)
  • vyšší počáteční investice (Větší obnos nebo hypotéka)
  • řešení bydlení po dobu stavby

Příklad: Proč jsme nestavěli, ale rekonstruovali.

Měli jsme možnost obojího, ale vyřešilo se to tím, že jsem nosila v břichu nové stvoření. Potřebovali jsme bydlet co nejdřív a neměli jsme finance, tu počáteční investici, z které bychom mohli začít stavět. Hypotéka byla mou noční můrou, tak jsme se rozhodli opravovat vlastními silami bez ní. Pustili jsme se do oprav domu, který neměl základovou desku, jenom základy pod stěnami. Podlahy byly řešené stylem hlína - tuna prachu - dřevěné desky - koberec. Takže komplet nové podlahy, okna, dveře, hrubé omítky, příčky, rozvody elektřiny, vody. Nový odpad, včetně přípojky. Staré napadené dřevěné trámy jsme vyměnili za nové betonové stropy (tím pádem vybourání příček v druhém patře). Všechno svépomocí, volali jsme řemeslníky jen na vnitřní rozvody, vylití betonového potěru pod podlahy a obložení obkladů. Do budoucna nás čeká nová střecha a přístavba verandy.

Vždycky máme nějaké touhy, ale musíme se dívat taky na okolnosti, které nás často vedou úplně mimo naše představy. Vím, že většina mladých lidí se vidí v tom novém svém domečku, podle svých představ. Ne každý ale dostane darem stavební pozemek, ne každý má naspořeny miliony na koupě drahého pozemku a stavby nového domku. Dnešní doba je na nákup nemovitostí ta nejhorší za posledních 10 let. Proto říkám i přátelům: "Nehledejte jen stavební pozemky, někdy chátrající ruina postavená na hezkém místě je levnější než samotný plac v nové lokalitě." Ve výsledku může koupě starého domu, jeho demolice a výstavba domu nového být nejlevnější variantou.

Člověk by o tom mohl psát od rána do večera a neobsáhl by všechno. A to jsem se vůbec nedotkla bydlení v bytě. Každý člověk se nachází v jiné situaci a musí si promyslet, co je ochoten do toho dát. Jak tady řekla jedna žena: "Stavba/rekonstrukce, pokud není na klíč, tak je pro manželství fakt náročná a neznám nikoho, kdo by řekl, že to bylo snazší, než si představoval."

Ještě jednu věc bych ale chtěla doplnit k novostavbám. Nevím proč, a jestli je to mu tak jen v našich končinách, ale setkávám se často s informací, že svépomocí postavím za 2 miliony, maximálně za 2,5 milionu. Jsem sice nějaký ten rok na mateřské, ale

za 1. vidím, kolik stála nás rekonstrukce jednoho patra svépomocí a 

za 2. sleduji ceny ve stavebnictví alespoň okrajově

a troufám si říct, že za 2 miliony dnes člověk postaví akorát chatku. Doba je dnes taková, že každého půl roku stoupá cena nemovitostí velmi razantně. Takže pokud před 5 lety někdo svépomocí postavil za takovou cenu dům středně velké velikosti (max 100 m²), dnes takový dům bude stát jednou tolik. Je potřeba žít v reálných číslech, nebýt naivní, ať pak člověk není nemile překvapený. A pokud financema zrovna neoplývám, je také dobré si uvědomit, co opravdu potřebuji. Potřebuji dům s plochou 150m², valbovou střechu, která je o polovinu dražší než sedlová? Potřebuji fasádu, zahradu, chodníčky i plotek hned? Od každé "blbosti" se odvíjí cena domu.

Sepsáno na vyžádání. 

Pevné nervy při bourání i stavění.

Jankac