... vůči našemu nově zvolenému prezidentovi...


 Nezatvrzujte svá srdce...

... zaznělo v nedělním žalmu. Díky 19cti měsíčnímu synovi a jeho aktivitě, to bylo to jediné, co si ze mše svaté pamatuju. Ale stačilo to. 

Pomalu doznívají emoce z volby prezidenta. Někteří jsou spokojení, jiní méně, někteří vůbec. Ale plno z nás zaprděných katolíků je naštvaných ba přímo pohoršených z toho, jak to dopadlo.

A přiznávám se, že jsem byla z těch, kteří z výsledku voleb nadšení nebyli. Ale budeme stejně vulgární, nevychovaní, sprostí? Týden před volbami jsme doma velmi vtipkovali. A jak je naším zvykem ten nejčernější humor byl na místě. Chtěli jsme panu prezidentovi poslat velké množství nějaké hodně špatné kořalky s nadějí, že ho to třeba klepne... Haha, že. Sranda jak blázen. Den poté mi to v neděli při mši svaté při promluvě došlo. Už ani nevím, o čem farář kázal, ale v tu chvíli, jsem si skoro klepala na čelo, a v duchu si říkala: Jano, ty si fakt blbá!

Ano, jsme to my! Zaprdění katolíci, kteří nadáváme a pliveme na prezidenta a přejeme mu smrt! Označujeme ho za arogantního hulváta, sprostého ovara a proruského šílence. Nemáme na něj dobrého slova a otevírá se nám kudla v kapse, když vidíme jeho nebo jeho voliče. Jsme schopní se hádat a nadávat na něj a odsuzovat všechny jeho příznivce. A děláme přesně to, co chce ten Zlý. Zatvrzujeme svá srdce. A přesně to rozděluje naši společnost.

Říkáme, že není náš prezident, že se za něj budeme dalších 5 let stydět. Vyhrožujeme mu, že na každou svini se vaří voda, a doufáme, že brzy sám sebe přivede do hrobu. Ano, děláme to my, katolíci!

To, že je prezident znovu prezidentem dáváme za vinu našim dementním a málo vzdělaným občanům, přitom je prezidentem hlavně kvůli nám a hlavně pro nás.

Je prezidentem proto, abychom si uvědomili, že modlit se za něj a ostatní politiky nestačí týden před volbami. Je prezidentem proto, abychom si uvědomili, že je něco špatně v naší české zemi i v naší české církvi. Je prezidentem proto, abychom se pokorně přiznali, že jsme to i my, kteří rozdělujeme společnost. Tu nerozděluje prezident, ale lidé, kteří ve společnosti žijí. A my jako katolíci bychom ji měli spojovat, milovat své nepřátele, dávat dobrý příklad a nezatvrzovat svá srdce. A ne, dělat ze sebe chytré a házet vinu a chybu na druhé. Na ty, co podle nás nemají zdravý rozum.

Buďme mezi těmi, kteří naši společnost spojují, ne mezi těmi, kteří kvůli této společnosti chtějí emigrovat. To, že mi někdo není sympatický, že s někým nesouhlasím, že se mi nelíbí jeho chování neznamená, že ho musím pomlouvat a odsuzovat. Výsledky dopadly( ať se nám to líbí, či nikov) tak, jak dopadly. Je na nás, jak s tím naložíme. To, kde bude naše republika za pět let, je na každém z nás. Stačí nezatvrzovat srdce. Mějme to na mysli, když nás bude ovládat pokušení.

 

"...nezatvrzujte svá srdce ve vzdoru jako v den pokušení na poušti..." (Ž 3;8)