Letošní advent bude jiný. Vánoce budou poslední. Jak se na ně připravit?


 

Poslední Vánoce, které strávíme jako rodina v našem "starém" domě. V domě, ve kterém jsem strávila své první tři roky života a další necelé tři roky v manželství. K tomuto domu mám takový zvláštní vztah. Vztah k lidem, kteří v něm žili. Vzpomínky, zážitky, pocity. Tento dům, resp. lidé, kteří v něm bydleli, mě provázeli celým mým životem.

Dnes ale stojím na sklonku jedné etapy a připravuji se na další. Čekají nás poslední Vánoce. Čekáme na příchod Světla - Krista Krále. Čeká nás stěhování a částečná demolice. A protože to vnitřně dost intenzivně prožívám, potřebuju se na to připravit.

Na letošní advent jsem měla tolik předsevzetí. Najít si vhodný rozjímavý adventní kalendář. Nezapomínat ráno na modlitbu. Omezit čas u internetu. Cvičit, abych přes Vánoce nepřibrala další kila. Vycvičit psa nebo z něj udělat hamburgry. Doškrábat omítku v prvním patře... Vím, že nic z toho neudělám. Vím už dopředu, jak vysoko si pokládám laťku. Rozhodla jsem se jinak. A inspirovalo mě toto evangelium.

"Stalo se v oněch dnech, že vyšlo nařízení od císaře Augusta, aby byl po celém světě proveden soupis lidu. Tento první majetkový soupis se konal, když Sýrii spravoval Quirinius. Všichni se šli dát zapsat, každý do svého města. Také Josef se vydal z Galileje, z města Nazareta, do Judska, do města Davidova, které se nazývá Betlém, poněvadž byl z domu a rodu Davidova, aby se dal zapsat s Marií, která mu byla zasnoubena a čekala dítě. Když tam byli, naplnily se dny a přišla její hodina. Porodila svého prvorozeného syna, zavinula jej do plenek a položila do jeslí, protože se pro ně nenašlo místo pod střechou." (Lk 2;1-7)

Tak jako se Maria musela "stěhovat" z Nazareta do Betléma, aby se s Josefem nechali zapsat, tak i my se budeme muset stěhovat z domu k rodičům, abychom mohli náš dům zrekonstruovat. Měla bych za to Bohu vlastně vzdát chválu. Maria byla v devátém měsíci, resp. těsně před porodem, když se vydala na cca 234 km dlouhou cestu na OSLOVI! (Možná z toho pak hned porodila :-)) Nejspíše u sebe neměli ani dostatek jídla, natož nějaké vybavení pro novorozence. Neměli střechu nad hlavou, rodila v nějakém smradlavém chlévě mezi dobytkem. Žádný nadstandartní pokoj a personál k dispozici. Žádné plenky, žádné dudlíky, žádné kočárky, žádné postýlky. Jesle s kusem sena.

My máme všechno, co potřebujeme. Jednorázové plenky, krémy na opruzené dětské zadele, oblečky, peřinky, postýlky, kočárky, nosítka, šátky, hračky, dětské židličky, lahvičky, dudlíky. I při přestěhování k rodičům budeme mít všechno potřebné (kromě soukromí). Střechu nad hlavou, vlastní pokoj, postele, jídlo, pití, teplo, světlo, auto, společnou koupelnu, wc a kuchyň. A spoustu lidí v domě, kteří nám rádi budou hlídat dítě (ano, zaměřuju se na to pozitivní :-)). A díky Bohu nepojedu stovky kilometrů na oslovi, ale pěšky jen pár desítek metrů.

Mám před sebou příběh rodiny, která to zvládla v o moc horších podmínkách, než jaké máme my. Můj advetní úkol je jasný, připravit se. Připravit se na čas strávený s Bohem mimo domov. Budou to vlastně velmi osvobozující Vánoce. Jelikož vím, že to tady půjde po Vánocích "k zemi", nemusím se zabývat předvánočním úklidem, ani výzdobou. Před domem to vypadá, jako by tudy prošlo komando a v domě už začínáme překračovat krabice. Takže nemíním nelogicky a beze smyslu umývat okna, čistit kuchyňské skříňky, přerovnávat spíž, drhnout pomalované dveře, utírat prach či zbytky omítky z míst, kde stejně nejde vidět, a podobné malichernosti. Užijeme si poslední společné chvíle jako rodina a tradááá....

Vzhůru dolů, ke společným zítřkům a novým dobrodružstvím....

"Neboť ‚u Boha není nic nemožného‘.“ Maria řekla: „Hle, jsem služebnice Páně; staň se mi podle tvého slova.“ Anděl pak od ní odešel. V těch dnech se Maria vydala na cestu a spěchala do hor do města Judova. Vešla do domu Zachariášova a pozdravila Alžbětu."

A z mých úžasných adventních předsezetí udělám pouze jedno, a to, úplně jiné. Jako Maria navštívila Alžbětu, navštívím nebo pozvu i já někoho ze svých bližních. Adventní plodné setkání.

 

Náš letošní adventní věnec