Já jsem teda o volbách vůbec nechtěla psát. Za prvé nejsem tak politicky světaznalá, jako jiní, a za druhé stejně ještě nevím, koho volit. Mám nějaké tipy a zmatek v hlavě. Ale nedá mi to.


 

V neděli při mši sv. se u nás četla Výzva české biskupské konference, aby lidé šli k volbám. Čekala jsem, že zazní doporučení koho volit. Díky Bohu se to nestalo. Česká biskupská konference nás nechala svobodně se rozhodnout. I když jejich Výzva byla plná ideálů, které nesplňuje dle mě ani jedna politická strana. Ale bylo to dobře napsané, takže snaha se cení. Nemám k tomu žádné výtky.

Pak se ale ke mně dostala jiná výzva, konkrétně od nějakého dominikánského kněze Stajnera. Ten vyzývá katolíky k tomu, aby jasně volili Okamuru a jeho SPD. A to mě dost vytočilo. Ne to, že on sám bude SPD volit, ale to, že k tomu vybízí celou českou katolickou církev. A ještě se odvolává na Pannu Marii. Jakoby to vlastně po nás chtěla Ona. Toto mi vadí. Jak se s osobou Panny Marie zachází a jak je zneužívána. Jakoby byla jenom nějaký kus hadru, kterým zameteme všechno, když nám dojdou všechny ostatní prostředky.

Ale i od jiných kněží slyším, koho máme a nemáme volit. Nevadí mi, když vidím různé reportáže KDU, a v nich kněze a církevní představitele, kteří KDU podporují a budou je vollit. Vadí mi, když k tomu vybízí své ovečky. A úplně nejvíc mi vadí, když toho zneužívají při mši svaté. Mše svatá je důležitým časem, kdy se setkáváme my s Kristem. Ne s politiky. To do mše svaté nepatří, tak to tam prostě netahejme.

Hraje to totiž do podvědomí všech věřících, kteří v tom kostele právě sedí. A už to není svobodná volba. Už nám je podvědomě předkládané, že KDU je křesťanská demokratická strana. Že jako správní křesťané bychom měli volit právě je... Možná přeháním, ale třeba opravdu v těch lavicích sedí lidé, kteří vnímají, že když to "říká pan farář", tak je to asi pravda, a v tom případě, po nás bude chtít Kristus nejspíš to samé...

A já věřím, že je i plno takových, kteří neznají vůbec volební program KDU a jejich činnost, ale volí je jen pro to, že jsou to přece křesťané. Bohužel, u mě je to jeden z důvodů, proč váhám nad jejich hlasem.

Prostě nerozumím tomu, proč mají někteří kněží a církevní představitelé nutkání sdělovat farníkům a celkově katolíkům veřejně, koho volit či nevolit, a to jmenovitě! Jediné, čím mohou přispět k dobrým volbám, je modlit se za ně. Za všechny voliče i nevoliče, za všechny ty politiky. A my bychom měli udělat to samé!

 

 Je čtvrtek, den před volbami, takže už je možná trochu pozdě, ale pro příště:

"Drazí pastýři, kteří toto čtete,

nechte svobodnou volbu svým ovečkách, ať se každý rozhodne, kterému stádu dá svůj hlas. Sami si volte a podporujte koho chcete, ale když se vás nikdo neptá, tak neříkejte koho máme či nemáme volit."

S velkým díkem, vaše ztracená ovce...

 

 

(PS: Diskuzi jsem chtěla původně zakázat, jelikož nemám momentálně kapacitu ani sílu na to reagovat či odpovídat. Ale vážím si svobody slova, kterou máme téměř 30 let, takže nechávám volnou diskuzi k různým názorům. I k těm, které budou jiné, než jaký mám já. Jen prosím v lásce a míru ovečky:))