„Ne, vůbec,“ prohlásila. „Umřít znamená vrátit se domů. Copak máte strach vrátit se domů ke svým drahým? Okamžik smrti nedočkavě očekávám. Tam nahoře najdu Ježíše a všechny lidi, kterým jsem se v tomto životě snažila dát lásku. Sejdu se tam s dětmi, které jsem se pokoušela zachránit a které mi umřely v náručí a považovaly mě přitom za svou maminku. Najdu tam všechny chudé, kterým jsem pomohla, umírající, kteří vydechli naposledy v domě, který jsem pro ně v Kalkatě postavila. Budou tam prostě všichni lidé, kteří mi na této zemi byli drazí. Takže to bude nádherné setkání, nemyslíte?“ Odpověděla Matka Tereza na otázku, jestli má strach ze smrti.


 

Smrt je součást života. A my ji jako součást života musíme brát. Nesmíme bránit sami sobě nebo svým dětem se se smrtí potýkat. Lidé, kteří se bojí smrti se najednou zhroutí, když jim zemře někdo blízký.

Ztráta člověka je těžká, těžká věc. I mě to nedávno potkalo. Ale i když mi blízký člověk velice chybí a nějak se nedokážu smířit s tím, že budu žít v prostředí, které mi ho velmi připomíná, vím, že už ho tady prostě neuvidím. Přesto, že stále čekám, kdy se objeví. A všude kam se podívám mi ho něco připomíná.

Není to lehké, ale je to tak. Stalo se. A já jen vím, že přijde den, kdy se potkáme. Kdy potkám všechny, které jsem tady na zemi ztratila. A ještě určitě ztratím.

Upřímně, lidé, kteří nevěří v posmrtný život, jsou odsouzeni k beznaději, zklamání a ztrátě smyslu života. Ale my máme přece naději. My víme, že smrtí život nekončí. Víme, že se jednou všichni shledáme. Víme, že věčný život je o mnoho krásnější než ten pozemský. Víme, že láska nad smrtí vítězí.

Všichni sejdeme se v nebi, kde je Bůh... a moc se těším, až uvidím Frantu, Dědu, mého strýčka a tetičku...

A tak, i když nás v dnešní době válcuje halloweenský svátek a potlačuje naše tradice, nenechme se. Vystavme si klidně dýni před dveře, oblečme klidně strašidelný kostým, ale nezapomeňme zajít také na hřbitov a zapálit svíčku naděje ve shledání. Nezapomeňme vzpomenout na blízké, které jsme na tomto světě ztratili. Nezapomeňme na modlitbu za všechny duše, které jsou v očistci. Nezapomeňme na všechny svaté, kteří se za nás v nebi přimlouvají. A těšme se na to jednou velké setkání.

 

Tolik lidí chce žít věčně, ale nikdo nechce umřít.