Nedokážu si představit, že by se žena a žena nebo muž a muž mohli doplňovat tak krásně jako muž a žena.

 

Je krásné vidět, jak se žena a muž vzájemně doplňují. Od doby, kdy jsme s mým mužem vstoupili do manželství, si toto více uvědomuji a denně to vidím. Vidím, jak jsme stejní a jedeme na společné vlně, ale zároveň jiní, a tím se doplňujeme a obohacujeme jeden druhého. (A taky se někdy vzájemně pěkně štveme :-))

Když vidím média plné témat registrovaného partnerství, adopce dětí homosexuály, apod., napadá mě, že přece dvě osoby stejného pohlaví se nemohou nikdy tak krásně doplňovat jako muž a žena.

Podle Bible je jasně znát, proč Bůh stvořil muže a ženu. Stvořil je jako rozdílné osoby, aby se mohli navzájem doplňovat, zdokonalovat a uspokojovat. Žena si musí zachovat své ženství a muž své mužství.

Když zůstanu u toho ženství (protože, ano jsem žena :-) ), chci zdůraznit důstojnost ženy, o které často hovořil i Jan Pavl II.

Ale, pozor! Lidé si často pletou feminitu (ženství) s feminismem. Feminusmus je hnutí, které chce udělat ženy takovými, jací jsou muži. Myslím, že je to urážka ženství. Poukazuje na to třeba tento článek.

Místo toho, aby se zastánci feminismu snažili najít a vyzdvihnout krásu ženství, jeho charakterisické vlastnosti, usilují o to, přesvědčit nás, že žena získá svoji důstojnost jen tehdy, když se stane takovou, jako je muž. Žena a muž jsou si rovni, ale nejsou stejní.

Nejsou stejní, i když v každém, ať je to muž nebo žena, je ukryt jak ženský, tak mužský prvek. Ženský prvek najdeme v silnější koncentraci většinou u ženy, zatímco mužský prvek převážně převažuje u muže.

Dříve mi rodina i přátelé často říkali, že jsem poloviční chlap. Měla jsem vlastně spíše partu kamarádů než kamarádek. Boty na podpatcích jsem nosila jen, když to situace vyžadovala. Totéž se dá říct o načesaných vlasech, make-upu či upravených nehtech. Nejlíp jsem se cítila v montérkách a flanelové košili. Jednu dobu jsem sama sebe vnímala, jako bych byla "málo ženská". Teď prostě vím, že mám asi více mužských prvků, než je u ženy obvyklé. Dnes už mi to nevadí, ale více si uvědomuji své ženství a jsem ráda, že jsem právě taková žena.

Díky mužskému a ženskému prvku existuje rozdíl mezi mužem a ženou i v duchovní rovině. Ženy snáze vnímají Boží přítomnost a lehčeji vstupují do vztahu sním než muži. Komunikace s Bohem je vztah, který všichni budujeme prostřednictvím ženské stránky v nás. Ať jste žena nebo muž, pokaždé musíte aktivovat ženský prvek, abyste mohli vstoupit do vztahu a komunikace s Bohem. Je zjevné, že ženy jsou ve výhodě, zatímco pro muže je prožívání hlubokého duchovního zážitku s Bohem mnohem těžší.

Chvalme Boha a děkujme mu za to, čím jsme. Děkujme Bohu za své ženství, děkujme Bohu za své mužství.

(čerpáno i z knihy Výstup na horu manželství - Elias Vella)