Jak daleko se posunul náš egoismus? Vypadá to, že Vánoční svátky trávíme spolu se svými blízkými. Přitom pouze dáváme šanci našim blízkým, aby je trávili s námi.

 

 

Je Štědrý den ráno. Vstávám kolem sedmé hodiny, posnídám a k Vánoční atmosféře si necháváme doma pustit koledy. Usedám tedy k počítači, abych nějaké koledy našla a pustila. Přitom otevírám facebook a projíždím hlavní stránku. 

Jak děsně egoisticky na mě působí... nevydržím to a raději jdu balit dárky....

 

Ještě před dvaceti lety jsme na Vánoce posílali pohlednice plné různých přání věnované našim drahým vzdáleným, kterým nebudeme moci po půlnoční mši potřást rukou a popřát požehnané svátky. Bylo na tom něco kouzelného. Pohlednice byly plné krásných Vánočních motivů. Svíčky, Betlém, světlo, jesličky, Svatá rodina, zasněžená města plná slavnostní nálady.....

O několik let později přicházíme na to, že pomocí mobilních telefonů je to jednodužší. Nemusíme kupovat a vybírat pohlednice, utrácet za poštovní známky a obálky, a pak si ještě dávat tu práci a odnést přání do poštovní schránky. Uvědomujeme si, že stačí napsat sms a rozeslat to stejné přání všem lidem ze seznamu.

 

Když se rozběhly počítače a internet, někoho napadlo stáhnout z internetu obrázek s Vánočním motivem, v malování do něj napsat vlastní přání s podpisem a rozeslat známým e-mailem. Jak jednoduché. Navíc zadarmo.

Nedávno se stalo hitem tyto obrázky s vlastním přáním vkládat na sociální sítě s označením všech přátel ze seznamu a takto jim popřát krásné Vánoce. Zajímavé, ale ano, alespoň šlo vidět, že člověk alespoň na pár sekund opravdu na některé z těchto přátel pomyslel.

 

A dnes jsme došli až k tomu bodu, že lidé vyfotí pomocí selfítyčí a různých jiných aplikací sebe u stromečku nebo se santovskou čepkou na hlavě, vloží fotku na sociální síť do statusu napíší: " Šťastné s veselé!"

No podle mě je to spíš neštěstí... Mám pocit, že člověk, který toto udělá nepřeje šťastné a veselé svátky svým přátelům a známým, ale spíše sobě. Možná to tak není a přijde to divné jenom mně, ale nevidím jediný důvod, proč bych ostatním přála krásně prožitý Vánoční čas s narozeným Kristem tím, že jim pošlu svou fotku....

 

Přicházíme slavit narozeniny dobrého přítele, ale snažíme se udělat oslavence ze sebe.